Akıllı Lens

Akıllı lensler” olarak bilinen lensler, gözdeki doğal lensin yerine yerleştirilen ve görme kusurlarını düzeltmek için geliştirilen yüksek teknolojili yapay merceklerdir. Özellikle katarakt tedavisinde ve gözlük veya kontakt lens ihtiyacını azaltmak amacıyla kullanılır. Gözün doğal lensinin işlevini taklit eder ve hem uzak hem de yakın mesafelerde net bir görüş sağlar.

  • Akıllı lensler, ışığı retinaya doğru bir şekilde odaklamak için optik teknolojilere sahiptir.
  • Gözün doğal lensi ameliyatla çıkarıldıktan sonra yerine yerleştirilir.
  • Multifokal / trifokal özellikleri sayesinde farklı mesafelerde net görüş sunar.
  • Yerleştirildikten sonra ömür boyu kullanılır ve değiştirilmesi gerekmez.

Akıllı Lens Kimler İçin Uygundur?

Akıllı lensler, göz sağlığına dair çeşitli problemleri olan bireyler için etkili ve kalıcı bir çözüm sunar. Ancak her hasta bu işlem için uygun olmayabilir.

  • Katarakt hastaları
  • Presbiyopi (yaşa bağlı görme bozukluğu) sorunu olanlar
  • Miyopi veya hipermetropi problemi yaşayanlar
  • Gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyenler
  • Astigmatizma sorunu olanlar için akıllı lens uygundur denilebilir.

Ancak; ciddi göz hastalıkları olanlar, göz tansiyonu aşırı yüksek olanlar, diyabet gibi sistemik hastalıklara bağlı göz tutulumu olanlar, sarı nokta ve üveit gibi göz hastalığı olanlar, göz yapısı sağlam bile olsa gece araba kullananlar, aşırı titiz kişiliğe sahip olanlar akıllı lens tedavisi için uygun değildir. Göz yapısı tamamen sağlıklı olan genç bireylerde, göz içi lens yerine korneal (refraktif) laser tedavisi (örneğin LASIK) gibi alternatif yöntemler daha uygun olabilir.

Akıllı Lenslerin Avantajları

Akıllı lensler, göz sağlığında ve görme kalitesinde çığır açan bir teknolojidir. Bu lensler, özellikle katarakt, presbiyopi ve diğer kırma kusurlarının tedavisinde sıklıkla tercih edilmekte olup sundukları çok sayıda avantajla dikkat çeker.

  • Uzak, yakın ve orta mesafelerde net görüş sağlar.
  • Gözlük veya kontakt lens ihtiyacını azaltır.
  • Ömür boyu kullanılır.
  • Katarakt riskini tamamen ortadan kaldırır.
  • Işığı daha doğru bir şekilde odakladığı için keskin ve net bir görüş sağlar.
  • Düşük ışıkta daha iyi performans sağlar.
  • Gözlük bağımlılığını ortadan kaldırır.

 

akilli-lenslerin-avantajlari

 

Akıllı Lenslerin Riskleri ve Yan Etkileri

Her cerrahi işlem gibi, akıllı lens yerleştirilmesi de bazı riskler ve yan etkiler taşıyabilir. Ameliyat sonrası gözün iyileşme süreci boyunca, gözde şişlik ve inflamasyon oluşabilir. Lensin yerleştirildiği gözde iyileşme süreci boyunca ışığa duyarlılık artabilir. Çok ciddi komplikasyon olarak enfeksiyon, glokom, retina dekolmanı, lensin kayması veya yerinden oynaması durumları da çok nadir olarak görülebilir. Bu nedenle alanında uzman göz doktorlarıyla bu tedavi sürdürülmelidir.

Akıllı Lens Türleri

Akıllı lensler, farklı görme ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli türlere ayrılır. Tek bir odak noktası olan lensler, genellikle uzak mesafeyi net bir şekilde görmeyi sağlar. Bazıları uzak ve orta mesafede net görüş sağlar. Hem yakın hem de uzak mesafeyi net bir şekilde görmeyi sağlayan çok odaklı lensler de bulunur. Uzak, yakın ve orta mesafelerde net görüş sağlayan, üç farklı odak noktasına sahip özel tasarım lenslerdir. Astigmatizmayı düzeltmek için özel olarak tasarlanmış lensler de vardır. Bunlar aynı zamanda uzak, yakın veya multifokal özelliklere sahip olabilir. Kullanılacak merceğin özelliği hastaya ve gözün durumuna göre belirlenmelidir.

Akıllı Lens Ameliyatı

Akıllı lens ameliyatı, kataraktı tedavi etmek veya görme kusurlarını kalıcı şekilde düzeltmek amacıyla uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyat, modern teknolojiyle gerçekleştirilir ve genellikle hızlı bir iyileşme süreciyle oldukça güvenlidir. Gözdeki doğal lensin çıkarılarak yerine yapay bir lensin yerleştirilmesi işlemidir. Göz doktoru, ameliyat öncesi detaylı bir göz muayenesi yapar. Gözün kırma kusurları, kornea kalınlığı, retina sağlığı ve göz tansiyonu kontrol edilir. Operasyon öncesinde enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik ve anti-inflamatuar göz damlaları kullanılabilir. Ameliyat, lokal anestezi (göz damlası ile uyuşturma) altında gerçekleştirilir. Genel anesteziye gerek yoktur. Gözde mikrocerrahi bir yöntemle küçük bir kesik açılır. Ultrason enerjisi kullanılarak (fakoemülsifikasyon yöntemi) doğal lens parçalanır ve gözden çıkarılır. Çıkarılan doğal lensin yerine seçilen akıllı lens, özel bir cihaz yardımıyla yerleştirilir. Lens, göz içerisinde sabit bir pozisyonda konumlandırılarak işlem sonlandırılır. Ameliyat genellikle 15-20 dakika sürer.

Akıllı Lens Fiyatları

Akıllı lens ücretleri hastanın göz problemine bağlı olarak değişeceği için, öncelikle bir göz doktoruna randevu alıp muayene olmak gerekir. Kullanılacak lense göre farklı fiyatlandırmalar yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki lensin kalitesini belirleyen şey fiyatı değil, gözünüze uygun olup olmadığıdır. Randevu almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Akıllı Lens Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lenslerin ameliyatı acı verir mi?

“Akıllı lens”olarak bilinen lenslerin ameliyatında lokal anestezi uygulanır. Böylece hasta ameliyat sırasında acı hissetmez, dokunma ve lensin yerleştirilmesi sırasında hafif baskı hissedebilir.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lensler kimler için uygun değildir?

“Akıllı lens”olarak bilinen lensler her hasta için uygun değildir. Retina hastalıkları, kornea problemleri, glokom, üveit gibi göz hastalığı olan kişiler bu lensler için uygun değildir. Uygunluk belirlemede hastanın kişiliği, beklentileri, mesleği, çalışma ortamı gibi koşullar da dikkate alınmalıdır.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lensler doğal görünür mü?

“Akıllı lens”olarak bilinen lensler gözün yapısına uyum sağladığı için dışarıdan da fark edilmez.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lenslerin ameliyatı ne kadar sürer?

“Akıllı lens”olarak bilinen lenslerin ameliyatı ortalama 20-30 dakika içinde tamamlanmaktadır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

“Akıllı lens”olarak bilinen lenslerin ameliyatından sonraki ilk hafta içinde görüş netleşir, tam iyileşme birkaç hafta sürebilir.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lensler takıldıktan sonra gözlük kullanmaya gerek var mı?

Trifokal lensler sayesinde uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz görüş sağlanır. Çoğunlukla gözlük kullanmaya gerek kalmamaktadır. Her ne kadar ameliyat öncesinde son teknoloji cihazlarla ince hesaplar yapılsa da, bazen küçük hesap hataları olabilmekte ve daha net bir görüş için uzak ya da yakın gözlüğü ihtiyacı olabilmektedir.

Uzak ve orta mesafeyi gösteren lenslerde ise küçük bir yakın gözlüğü takmak gerekebilmektedir.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lenslerin ömrü ne kadar?

Bu lenslerin belli bir ömrü yoktur, ömür boyu kullanılır.

“Akıllı lens” olarak bilinen yeni teknoloji lenslerin ameliyatının riskleri var mı?

Katarakt cerrahisinde görülebilen nadir riskler bu lenslerin ameliyatı için de geçerlidir. Ayrıca, hafif parlama ve ışık hassasiyeti gibi yan etkiler görülebilir ama genellikle geçicidir.

  

Bunlar da İlginizi Çekebilir

uveit-hastalarinda-katarakt-cerrahisi

Üveit Hastalarında Katarakt Cerrahisi

Üveit hastalarında katarakt sık gördüğümüz bir komplikasyondur. Hem kontrolsüz inflam…

Devamını Oku
pars-planit

Pars Planit Nedir?

Pars planit çoğunlukla çocuklarda görülen, nedeni bilinmeyen, yani altta yatan bir en…

Devamını Oku
romatizma-ve-goz

Romatizma ve Göz

Birçok romatizma hastalığında farklı göz tutulumları olmaktadır. Kuru göz, gözün beya…

Devamını Oku