Behçet Hastalığı Testi

Behçet hastalığı testi diğer adıyla paterji testi olarak da bilinir. Bu testte iğne kola batırılır, iğnenin içinde enjekte edilen bir madde yoktur. Burada amaç o bölgeye fiziksel bir uygulama yaparak tepkisini gözlemlemektir. İğne batırıldıktan sonra iğnenin girip çıktığı yer gözlemlenir. 1-2 gün içerisinde kızarıklık, kabarıklık, sivilce gibi durumlar gelişmişse paterji testi pozitif olarak değerlendirilir. Bazı Behçet hastalarında paterji testi negatif çıkabilir, yani paterji testinin negatifliği hastanın Behçet olmadığı anlamına gelmez. Aynı şekilde, pateri testinin pozitif çıkması da hastanın Behçet olduğu anlamına gelmez. Yani paterji testi tek başına tanı koydurmaz, Behçet hastalığı tanısı klinik bir tanıdır, eğer klinik bulgular hastalıkla uyumlu ise paterji testinin pozitifliği tanıyı destekler. Bu sebeple Behçet hastalığının tanısı için paterji testinin yanı sıra başka tanı yöntemleri ve de en önemlisi iyi bir klinik muayene yapılmalıdır. Özellikle göz bulguları tanısal değere sahiptir ve bazen tek başına göz tutulumu Behçet hastalığı tanısı konması için yeterlidir.

 

Behçet Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Klinik bulguların değerlendirilmesi sonucunda Behçet hastalığı tanısı konulabilir. Paterji testi tek başına Behçet hastalığı tanısı koymak için yeterli değildir. Behçet hastalığı için kesin tanı koyacak bir test yoktur. Kan tahlilleri Behçet hastalığının teşhisinin konulmasında etkili değildir. Behçet hastalığı kişide bazı belirtilere neden olur. Bu belirtiler sayesinde doktorlar hastaları gözlemleyerek Behçet tanısı koyabilir. 1 yıl içerisinde ağız yaraları 3 ve daha fazla tekrarlamışsa, göz iltihabı ya da deride yaralar meydana gelmişse, göz bulguları Behçet ile uyumlu ise Behçet hastalığından şüphelenilir. Behçet hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Göz iltihabı (üveit),
  • Ağız yarası,
  • Genital yaralar,
  • Deride dökülme ve lezyonlar,
  • Vücutta sivilceye benzeyen yaraların çıkması,
  • Eklem ağrıları ve eklem şişmesi,
  • Kollarda ve bacaklarda kızarıklık,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Denge kaybı yaşama

 

behcet-belirtileri

 

Behçet Hastalığı Geçer mi?

Behçet hastalığı tedavisi olan bir hastalıktır. Behçet hastalığında en çok dikkat edilmesi gereken organ gözdür. Behçet hastalığı görme kaybına yol açabilen üveite neden olabileceğinden mutlaka üveit tedavisi uygulanması gerekir. Bu tedavi kortizon, bağışıklık sistemini düzenleyen (immünsupresif / immünmodülatör) ilaçlar ve bazı biyolojik ajanları içerir. Hastaların ağız hijyenine dikkat etmesi ve sigara kullanmaması da çok önemlidir.

Behçet hastalığının göz dışı belirtilerinin azaltılması için kremler, gargaralar, spreyler kullanılabilir. Ağrı kesici kremler ile bölgesel ağrılar azaltılabilir. Bu tedaviler genellikle belirtileri azaltmaya yöneliktir. Belirtiler azalana kadar belirti gösteren bölgelere tedavi uygulanır. Belirtiler azaldığı ya da tamamen bittiği zaman hasta sadece izlenerek herhangi bir belirtinin çıkması durumunda yine o belirtiye yönelik olarak tedavi sağlanır. Esas olan bölgesel tedaviler değil, sistemik olarak uygulanan ve hastalığın oluşum mekanizmalarına etki eden tedavilerdir.

Behçet Atağı / Krizi Nasıl Olur?

Behçet krizi Behçet hastalığının belirtilerinin şiddetli olarak seyretmesi durumudur. Bu durum aniden yaşandığı için kriz / atak olarak nitelendirilebilir. Ağızda çıkan yaralar birden fazla çıkabilir, genital bölgede ağrılı yaralar ortaya çıkabilir. Ayrıca gözde bulanık görme ya da ani görme kaybı, ağrı, ışığa duyarlılık gibi sorunlar meydana gelebilir. Deride kırmızı kabarık ağrılı , eklemlerde ağrı ve şişlik görülebilir. Behçet hastalığı damar duvarlarını etkileyebildiğinden tromboz ve anevrizmalar meydana gelişebilir. Behçet krizi / atağı ortaya geliştiğinde hemen belirtilere yönelik olarak tedavi sağlanır.

 

behcet-krizi

 

Behçet Hastaları Nelerden Uzak Durmalı?

Behçet hastalarının hayatlarında bazı değişiklikler yapmaları hastalıklarının seyrini olumlu etkiler. Aşırı tatlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, hazır tüketim gıdalar tüketilmemeli, hamur işleri ve kızartmalar yenilmemelidir. İşlenmiş gıdalardan da uzak durmak gerekir. Süt tozu, krema ve kaymak tüketimi de Behçet hastaları için uygun değildir. Ayrıca yoğun stres ve yorgunluktan kaçınılmalıdır. En önemlisi de ağız hijyenine dikkat edilmesi, dişlerin bakımı ve sigara tüketiminden kaçınılmasıdır.

behcet-hastaligi-tedavisi

Behçet Hastalığı Tedavisi

Behçet hastalığı, nedeni tam olarak bilinmeyen, bağışıklık sistemi bozuklukları ve çe…

Devamını Oku