Fuchs üveiti yaygın görülen ön üveit tiplerinden biridir ve Fuchs üveitli hastalar tüm üveit hastalarının %2-10’unu oluşturmaktadır. Fuchs üveitinin vücudun bağışıklık sisteminin (otoimmün sistemin) bir yanıtı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında çeşitli enfeksiyonların (en çok kızamıkçık (rubella), ayrıca uçuk (herpes), Kızamık, Suçiçeği, Toksoplazma gibi) rol oynayabileceği ileri sürülmesine rağmen, altta yatan sebep günümüzde halen tam olarak bilinmemektir. Hastalık genellikle tek gözde görülür, nadiren her iki gözü de etkileyebilir. Kadın ve erkeklerde görülme sıklığı benzerdir, genellikle 30-40 yaş aralığında fark edilir.
Fuchs Üveitinin Belirtileri Nelerdir?
Fuchs üveitli hastalar sıklıkla hastalığın erken dönemlerinde hastalığın farkında değildir, çünkü bu hastalar diğer üveitli hastaların aksine ağrı, ışık hassasiyeti veya kızarıklık gibi şikayetler yaşamazlar. Hastalık ilerledikçe hastalarda gelişen katarakta bağlı görme azalması, bulanıklık ve görme kaybı gelişebilir. Bir diğer önemli belirtisi de uçuşan cisimler görme ve bazen de ışık çakmalarıdır. Bazen iki göz arasında renk farkı da olmaktadır. Hastaların önemli bir kısmı rutin gözlük muayenesi sırasında tesadüfen fark edilmekte, ya da katarakta bağlı görme kaybı olduğunda üveitin de eşlik ettiği görülmektedir.
Fuchs Üveitinin Özellikleri Nelerdir?
Çoğunlukla tek taraflı, kronik bir üveite yol açar. Her türlü tedaviye rağmen korneadaki iltihabi birikintiler (keratik presipitatlar) ve hücreler kaybolmaz. Fuchs üveiti zaman içerisinde gözün renkli kısmında renk değişikliği (heterokromi), katarakt, göz tansiyonunda yükselme (glokom) ve göz içi sıvısında (vitreus) bulanıklaşma gibi komplikasyonlara sebep olabilir.
Fuchs Üveitine Nasıl Tanı Konulur?
Fuchs üveiti tanısı tamamen klinik bulgulara dayanmaktadır. Bulguları çok tipiktir. Kornea tabakasında üveite bağlı oluşan birikintilerin (keratik presipitat) görünüm ve yerleşimleri tanısaldır. Aynı şekilde iris ve göz bebeğinin görünümü, vitreus sıvısındaki değişiklikler çok tipiktir. Deneyimli bir üveit uzmanı hiçbir tetkike gerek kalmaksızın sadece göz muayenesi ile Fuchs üveiti tanısını koyabilir. Her iki gözde etkilenme olan ya da farklı klinik bulguların eşlik ettiği hastalarda ek tetkiklerin yapılması gerekebilir.
Fuchs Üveiti Tanısı Neden Önemlidir?
Fuchs üveiti sadece muayene ile tanı koyulabilen bir hastalıkken, üveit deneyimi olmayanlar için çokça ve gereksiz tektik yapılan, gereksiz tedavi edilen bir hastalık haline gelmektedir. Çoğunlukla tedavi etmeden izlediğimiz bu antitede gereksiz yere kullanılan kortizonlu ilaçlar zaten hastalığın doğasında olan katarakt ve glokom gelişme eğilimini daha da hızlandırmaktadır. Tedaviye yanıtsız bir üveit gibi değerlendirilip bu hastalara gereksiz yere bağışıklık sistemini baskılayan/düzenleyen ilaçlar kullanılması da sıkça karşılaştığımız önemli bir durumdur.
Fuchs Üveitin Nasıl Tedavi Edilir?
Daha önce de söylendiği gibi, Fuchs üveitli hastalarda göz içi iltihaplanma kronik seyirlidir ve hastanın hayatı boyunca devam edebilir. Bu hastaların büyük bir kısmı iyi seyirlidir ve genellikle tedavi gerekmemektedir.
İlaçla Tedavi
Aktif şikayetleri olan hastalarda kısa süreli kortizon içeren damlalar kullanılabilir. Ancak göz içi iltihaplanmayı azaltmaya yönelik kortizon içeren damlaların uzun süreli kullanılması veya sistemik (ağızdan/damardan) kortizon ve bağışıklığı baskılayan sistemik ilaçların kullanılması önerilmemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz katarakt, glokom ve vitreus sıvısında bulanıklaşma gibi görmede azalmaya neden olabilecek ciddi komplikasyonlardan dolayı bu hastaların düzenli takip edilmesi çok önemlidir.
Cerrahi Tedavi
Fuchs üveitine bağlı katarakt gelişen hastalarda görmeyi artırmaya yönelik katarakt cerrahisi gerekebilir. Vitreus sıvısında yoğun bulanıklaşma olan hastalarda vitrektomi cerrahisi ile hastaların görme düzeyleri iyileştirilebilir. Fuchs üveitinin diğer önemli bir etkisi olan göz içi tansiyon yüksekliği gelişen hastalarda göz tansiyonunu düşürmeye yönelik çeşitli damlaların uzun süreli kullanılması gerekebilir, ayrıca göz damlaları ile kontrol altına alınamayan göz tansiyonu yüksekliği gelişen hastalarda göz tansiyonu ameliyatı (Glokom cerrahisi) gerekebilir.
Fuchs üveitli hastaların göz renkleri arasında fark görülebilir (heterokromi)
Fuchs üveitinde korneada küçük, beyaz, yuvarlak ve yaygın olarak dağılmış birikintiler (keratik presipitat) tipiktir
Fuchs üveitinde gözün içini dolduran vitreus sıvısında iltihap hücreleri, lifler, bulanıklık ve buna bağlı uçuşmalar tipiktir
Fuchs üveitinde katarakt gelişmesi en sık görülen komplikasyondur
Fuchs üveiti; göz rengi değişikliğine, katarakta, glokoma neden olabileceği için düzenli takip gerektiren bir hastalıktır. Fuchs üveiti ataklarla seyretmez, kronik bir üveitdir. Düşük derecede bile olsa üveit hep vardır, tam olarak düzelmez. Fuchs üveiti sinsidir, bazen hiç belirti vermez; rutin göz veya gözlük muayenesi sırasında fark edilir. Bulanık görme ve uçuşmalar en sık görülen şikayetlerdir. Katarakt geliştiğinde görme belirgin olarak düşer. Bazen de hasta yüksek göz tansiyonuna bağlı ağrı, ışık saçılmaları, bulanık görme gibi şikayetlerle başvurur. Uzman bir göz doktoru, sadece göz muayenesi ile Fuchs üveitini fark edebilmektedir. Sinsi seyri nedeniyle üveitin bu türü geç tanı alabilmektedir. Üveit deneyimi olmayan göz hekimleri sıklıkla yanlış tanı koymakta ve gereksiz tedaviler uygulayabilmektedir. Fuchs üveitinde iriste atrofi yani incelme gelişebilmesi nedeniyle göz renginde açılma ve iki göz arasında renk farkı (heterokromi) oluşabilmektedir. Fuchs üveiti nadir durumlar haricinde tedavi etmediğimiz bir üveittir. Gereksiz tedavi katarakt ve glokom gelişimini hızlandırır. Katarakt geliştiğinde cerrahi yapılır ve yapay mercek yerleştirilir. “Akıllı mercek” olarak bilinen mercekler Fuchs üveitinde kullanılmamalıdır.Fuchs üveiti tehlikeli mi?
Fuchs üveiti atak yapar mı?
Fuchs üveitinin belirtileri nelerdir?
Fuchs üveiti nasıl teşhis edilir?
Fuchs üveitinde göz rengi değişir mi?
Fuchs üveiti nasıl tedavi edilir?