Katarakt ameliyatı, göz merceğinin yapay bir mercekle değiştirilmesini içeren bir cerrahi işlemdir. Katarakt ameliyatı günümüzde yaygın bir şekilde yapılır. Çoğunlukla olumlu sonuçlar içeren bir işlemdir. Katarakt ameliyatları, genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Katarakt ameliyatı, görme kaybını önlemeye ve hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur. Ameliyat sonrasında gözlük ihtiyacı azalır veya tamamen ortadan kalkabilir.
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatı lokal anestezi ile yapılan bir cerrahi işlemdir. Katarakt ameliyatı öncesinde hastanın gözlerine gerekli ilaçlar uygulanarak hasta ameliyata hazırlanır.
- Göz damlaları yardımıyla göz bebeği büyütülür.
- Göz damlaları yardımıyla göz yüzeyi uyuşturulur.
- Göz, özel bir dezenfektan ile mikroplardan arındırılır.
- Göz kapağının açık tutulması için bir cihaz yerleştirilir.
- Kataraktın yani bulanık olan lensin çıkartılması için mikroskop yardımıyla ince bir kesi yapılır, bu kesiden girilen fakoemülsifikasyon cihazı ile kataraktlı lens parçalanarak alınır.
- Gözün doğal lensi yerine yapay bir lens yerleştirilir.
Katarakt ameliyatı yaygın şekilde yapılan ve çoğunlukla başarılı sonuçlar veren bir cerrahi işlemdir.
Katarakt Ameliyatı Yöntemleri
Katarakt tedavisinde farklı teknikler ve yöntemler bulunur. Aşağıdaki yöntemler birbirinden farklı katarakt tedavilerini içerir.
Fakoemülsifikasyon: En yaygın kullanılan katarakt ameliyat tekniğidir. Bir ultrasonik sonda, kataraktı küçük parçalara ayırır ve ardından bu parçalar emilerek gözden çıkarılır. Yerine, yapay bir mercek yerleştirilir. Dikiş gerektirmeyen bu yöntemle iyileşme süresi de kısadır. Enfeksiyon riski ve astigmat gelişmesi en az şekilde görülür.
Ekstrakapsüler katarakt cerrahisi: Bu teknik, kataraktın lensin kapsülünden çıkarıldığı daha invaziv bir ameliyat türüdür. Bu yöntem daha nadiren kullanılmaktadır. Kataraktın çok sert ve olgun olduğu durumlarda uygulanan bu yöntemde dikiş konulması gereklidir ve iyileşme süresi daha uzundur.
Lazer destekli katarakt cerrahisi: Lazer teknolojisinin kullanıldığı bir yöntemdir. Bir lazer, kataraktı parçalamak ve lens kapsülünü açmak için kullanılır. Daha sonra, katarakt parçaları emilir ve yapay lens yerleştirilir. En son teknoloji olarak çıkan bu yöntemle bıçak kullanılmadan lazerle kesi yapılır. Lazerle katarakt tedavisinde mercek boyutunun ve santralizasyonunun hatasız şekilde yapılması ön plana çıkar.
İntrakapsüler katarakt cerrahisi: Bu, kataraktın tamamen çıkarıldığı ve yerine yapay bir lens yerleştirilmediği eski bir yöntemdir. Günümüzde bu yöntem daha az kullanılmaktadır. Çünkü hastanın çok kalın camlı bir gözlük kullanması gerekmektedir.
Katarakt Ameliyatında Kullanlan İlaçlar
Katarakt ameliyatı için genellikle sadece gözün yüzeyini uyuşturarak lokal (topikal) anestezi uygulanır. Anestezi, damla ve gözün içerisine verilen ilaçlar ile sağlanır. İşlem sırasında hasta uyanıktır ve hastanın kafasını hareket ettirmemesi, öksürmemesi gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Lokal anesteziye uygun olmayan hastalarda genel anestezi gerekebilir.
Katarakt ameliyatı sırasında göz yüzeyini uyuşturmak için anestezik ilaçlar, göz bebeğini genişleten ilaçlar, gözde oluşabilecek enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler, gözün içerisindeki basıncı azaltmak için anti-glokomatöz ilaçlar ve ameliyat sonrası oluşacak inflamasyonu baskılamak için kortizonlu ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası
Katarakt ameliyatı sonrasında iyileşme süreci genellikle hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Ameliyat sonrasında hasta birkaç saat gözünü açamayabilir ve bulanık görme yaşanabilir. Birkaç gün boyunca gözde hafif rahatsızlık hissi, kızarıklık ve ağrı ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası ilk günlerde göz bölgesinde şişlik ve morarma görülebilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde geçer.
Doktorun verdiği göz damlaları hasta tarafından kullanılmalıdır. Göz bölgesine sıcak ya da soğuk bir şey temas ettirilmemelidir. Ellerin de gözle temasından kaçınılmalıdır. Hasta birkaç gün boyunca egzersiz ve ağır kaldırmaktan uzak durmalıdır.
Ameliyattan birkaç gün sonra doktor kontrolü olacaktır. Doktor iyileşme sürecinizi bu şekilde takip edip yapmanız ve dikkat etmeniz gereken noktaları size söyleyecektir. Göz yorgunluğunu azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için, gözlerinizi dinlendirmeye çalışın. Özellikle uzun süreli bilgisayar kullanımından kaçının.
Katarakt Tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Karatakt Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyat genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hasta operasyon sırasında ağrı hissetmez; sadece hafif bir baskı veya dokunma hissi olabilir. Bu işlem çoğunlukla 10-20 dakika sürer ve genellikle aynı gün taburcu olunur. Bazı durumlarda hastanın genel sağlığına göre kısa süreli gözlem gerekebilir. İlk birkaç gün gözde hafif bir batma veya sulanma olabilir. Genellikle ameliyattan sonraki ilk hafta içerisinde görme netleşmeye başlar ve 1-2 ay içerisinde tam olarak iyileşme sağlanır. Doğrudan katarakt yeniden oluşmaz ancak yapay merceğin arkasındaki zar zamanla bulanıklaşabilir. Bu durum “ikincil katarakt” olarak adlandırılır ve lazerle kısa bir işlemle giderilebilir. Görme kaybınız yaşam kalitenizi olumsuz etkilemeye başladığında ameliyat önerilir. Katarakt ilerledikçe görme daha da bozulabileceğinden, erken müdahale konforunuzu artırır. Eskiden “katarakt olgunlaşsın” düşüncesi yaygındı. Ancak günümüzde görme bozukluğu yaşam kalitesini düşürmeye başladıysa ameliyat ertelenmez. Doktorunuzun muayenesi sonucunda ameliyat kararını erken dönemde de almak mümkündür.Katarakt Ameliyatı Geçirmek Ağrılı mıdır?
Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer ve Sonrasında Hastanede Kalmak Gerekir mi?
Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Katarakt Ameliyatı Sonrası Tekrar Katarakt Oluşma Riski Var mıdır?
Katarakt Ameliyatı Geçirmek için Belirli Bir Bekleme Süresi Var mıdır?