Katarakt ve Komplikasyonlar

Katarakt; yavaş ilerleyen ve görme kusurlarıyla kendisini belli eden bir hastalık olup dünyadaki körlük nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Katarakt tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlar gelişebilir ve görme kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlar oluşturabilir. Katarakt eğer hafif düzeyde ve görmeyi çok etkilemiyorsa düzenli şekilde takibi yapılmalıdır. Katarakt ilerlediği ve görme kusuruna yol açtığı zaman ameliyat ile tedavisinin yapılması gereklidir.

Katarakt'ın neden olduğu komplikasyonlar nelerdir?

Katarakt hastalığının neden olduğu komplikasyonlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Katarakt hastalığı, özellikle ilerlediğinde, ileri derecede görme kaybına neden olabilir.
  • Aşırı olgunlaşmış ve şişkin hale gelmiş katarakt göz içi basıncında artmaya (göz tansiyonu) yol açabilir.
  • Aşırı olgunlaşmış ve şişkin hale gelmiş katarakt gözde iltihaplanma (üveit) yapabilir.
  • Katarakt ameliyatı sonrası nadir de olsa, bazı hastalarda yüksek göz içi basıncı (göz tansiyonu) gelişebilir. Bu durum, göz doktoru tarafından takip edilmelidir.
  • Katarakt ameliyatı sırasında, yapay lensin doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Bazen göz içi lensinde kaymalar olabilmektedir.
  • Ameliyat sonrası nadir de olsa enfeksiyon riski vardır.
  • Katarakt ameliyatı sonrasında, yapay lensin yerleştirildiği zar bulanıklaşabilir. İkincil katarakt denilen bu durumun tedavisi YAG lazer ile basit bir şekilde yapılmaktadır.

Görme kaybı, glokom, üveit vb.

Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması sonucu görme kalitesinin bozulmasına neden olan bir göz hastalığıdır. Kataraktla birlikte görme bulanıklaşır, renkler soluklaşır ve gözlerde hassasiyet, kamaşma veya çift görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. İlerleyen vakalarda, kalıcı görme kaybı da yaşanabilir. Ancak erken teşhis edilip tedavi edilirse, kataraktın görme kaybına yol açması önlenebilir.

Katarakt ameliyatından sonra glokom ve üveit gelişme riski vardır. Katarakt ameliyatı sırasında yapılan işlemler, göz içine verilen maddeler, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kullanılan kortizonlu ilaçlar göz tansiyonundaki artışa neden olabilir. Yine, kullanılan madde ve uygulanan işlemlere bağlı olarak geçici göz iltihabı (üveit) gelişebilir. Bu nedenle katarakt ameliyatı sonrası düzenli takip yapılması gerekir.

katarakt-komplikasyonlari

katarakt-hastaligi

Katarakt Komplikasyonlarının Tedavisi

Katarakt ameliyatı sonrasında herhangi bir komplikasyon görüldüğü zaman cerrahi ya da başka yöntemlerle bu komplikasyonlar tedavi edilebilir. Çok şişkin ve ilerlemiş kataraktlar glokoma yol açabileceği gibi katarakt cerrahisi sonrasında da glokom oluşabilir. Glokom, göz tansiyonunun yükselmesi sonucu oluşan bir hastalıktır ve tedavisi göz tansiyonunu düşürmekle başlar. Göz damlaları, göz tansiyonunu düşürmek için sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Buna yanıtsız olgularda glokom cerrahisi gerekir. Şişkin ve aşırı olgun kataraktın alınması zaten göz basıncını düşürecektir.

Görme kaybının oluşmaması için kataraktın en erken zamanda tedavi edilmesi gerekir. Katarakt ameliyatı sonrasında enfeksiyon görülmesi çok az görülen ama ciddi bir durumdur. Genellikle de hastanın kendi göz florası yani gözünde doğal olarak bulunan bakterilerden kaynaklanır. Enfeksiyon gözde ağrıya, kızarıklığa, şişliğe ve görme kaybına sebep olabilir. Enfeksiyon, genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde ortaya çıkar. Antibiyotikli damlalar ve göze uygulanan antibiyotik enjeksiyonları ile gözde oluşan enfeksiyon tedavi edilir. Yanıtsız durumlarda cerrahi gerekir.

Katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için, ameliyat öncesinde ve sonrasında hijyen kurallarına uyulmalı, antibiyotik damlaları düzenli kullanılmalı, göz enfeksiyonlarına neden olabilecek kirli ortam ve temaslardan kaçınılmalıdır.

Katarakt ameliyatı kalıcı bir yöntemdir fakat bazen lensin yerleştirildiği zar kapsülün opaklaşması ile ikincil katarakt denen durum gelişebilir. Lazer uygulaması ile basit bir şekilde tedavi edilen bu durum katarakt ameliyatından aylar veya yıllar sonra meydana gelebilir.

Katarakt ameliyatı sonrası düzenli takip, hastanın göz sağlığını korumak ve olası komplikasyonları erken teşhis etmek için oldukça önemlidir. Göz hijyenine dikkat etmek, gözlük veya lens kullanıyorsanız bunları değiştirmek, görmenizde değişiklik fark ettiğinizde hekiminize başvurmak önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

uveit-hastalarinda-katarakt-cerrahisi

Üveit Hastalarında Katarakt Cerrahisi

Üveit hastalarında katarakt sık gördüğümüz bir komplikasyondur. Hem kontrolsüz inflam…

Devamını Oku
katarakt-tedavisi

Katarakt Tedavisi

Katarakt yaşlanmayla beraber doğal bir şekilde gelişen bir göz hastalığıdır. Göz merc…

Devamını Oku
katarakt-ve-goz-sagligi

Katarakt ve Göz Sağlığı

Katarakt dünya genelinde görme kaybına neden olabilen ve 40-50 yaş sonrasında yavaş y…

Devamını Oku