Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı; farklı sebeplerden dolayı retina tabakasının, bağlı bulunduğu pigment epiteli tabakasından ayrılması ve retina altında sıvı birikmesi ile oluşan bir klinik tablodur. Bu durum geliştiğinde kişi ışık çakmaları, uçuşan cisimcikler görme, bulanık görme, yarım görme veya hiç görememe görme işlevi sorunları yaşamaya başlar. Gözün acil hastalıklarındandır. Tedavisi cerrahidir, Cerrahi planlama hastanın durumuna göre yapılır.

Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı, gözdeki retina tabakasının altındaki pigment tabakası ile ayrılması durumuna verilen isimdir. Retina; gözde ışığı algılayan ve görüntüyü oluşturan duyarlı bir doku tabakasıdır. Normalde retina tabakası ile pigment tabakası birbirine sıkıca bağlıdır. Bazı durumlarda bu bağlantı zayıflayabilir veya kopabilir. Bu tabakanın altındaki boşluğa sıvı veya jelimsi maddenin girmesiyle retina dekolmanı gelişir ve retina dokusu normal işlevini yerine getiremez.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı belirtileri genelde ani bir şekilde oluşur. Ciddi bir tıbbi müdahale gerektirir. Aşağıda sıralanan belirtileri fark ettiğiniz anda mutlaka bir göz doktoruna muayene olmanız gerekir.

  • Ani görme kaybı
  • Yanıp sönme, parlak ışıklar, leke benzeri şekiller
  • Yüzen siyah noktalar
  • Çift görme
  • Görme alanında daralma
  • Görme alanında kayıp

Retina Dekolmanı Nasıl Görür?

Retina dekolmanı olan kişi görme konusunda farklı sorunlar yaşar. Gözün retina tabakasının doğru bir şekilde işlevini yapmasını engelleyen bir hastalıktır. Kişi, gözünün bir bölümünde perde varmış gibi bulanık bir görüş yaşayabilir. Işıkların yanıp sönmesi veya parlaması gibi ışık çakmaları yaşayabilirler. Gözün önünde hareket eden siyah noktalar veya lekeler oluşabilir. Bu lekeler sürekli olabilir veya kişinin baktığı yerde var olabilir. Kişi çift görme, görme alanında daralma, görme kaybı gibi ciddi sorunlar da yaşayabilir.

Retina Dekolmanı Risk Faktörleri Nelerdir?

Retina dekolmanı riski bazı kişiler için daha fazladır. Aşağıdaki faktörler bunlar arasındadır:

  • 40 yaş sonrası,
  • Genetik yatkınlık,
  • Daha önce bu hastalığı yaşamış kişiler,
  • Göz travması yaşamak,
  • Göz ameliyatı geçirmiş olmak,
  • Yüksek derecede miyop olmak,
  • Üveit adı verilen göz içi iltihaplanma,
  • Daha önce retina lazer tedavisi olmak,
  • Göz tansiyonu,
  • Bazı retina hastalıkları retina dekolmanı risk faktörleri arasında sayılabilir.

retina-dekolmani-tedavi-yontemleri

retina-dekolmani-nedir

Retina Dekolmanının Nedeni Nedir?

Retina dekolmanının nedeni, retina ve pigment tabakaları arasındaki normal bağlantının zayıflaması veya kopmasıdır. Bu durum, göz içi sıvısının veya jelimsi maddenin retina tabakası ve pigment tabakası arasındaki boşluğa sızmasına neden olur. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişebilir. Vitreus dokusu yaşla birlikte bozulmaya başlar. Bu doku normalde jel kıvamındadır ancak bozulmayla birlikte sıvılaşır, retinaya yapışık olan yerlerden yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Eğer bir retina yırtığı varsa bu sıvı yırtıktan retina altına girer ve retinayı bulunduğu yerden ayırır.

Retina Dekolmanının Teşhisi Nasıl Konulur?

Retina dekolmanının teşhisi için uzman bir doktor tarafından göz muayenesi gerekir. Tanı sadece muayene ile konulabilir. Görme keskinliği, görme alanı testleri, göz dibi muayenesi, optik koherens tomografi gibi yöntemler yardımcı tanı ve hastalığın ciddiyetini belirlemede yardımcıdır. Göz bebeğini genişleten damla kullanılarak göz dibinin ve retina tabakasının detaylı muayenesi mümkündür. Bu muayene ile retina ayrıntılı bir şekilde incelenebilir ve dekolman tanısı rahatlıkla konulur. Katarakt, göz içi kanaması gibi göz arkasının görülmesini engelleyen durumların varlığında ultrasonografi ile retina dekolmanı tespit edilebilir.

Eğer retina dekolmanı şüphesi varsa, muayene ve testler sonucunda teşhis kesin olarak konulur. Teşhis konulduktan hemen sonra tedavinin planlanması gerekir. Tedavisi de hastalığın şiddetine, boyutuna göre değişmektedir.

Retina Dekolmanı Tedavi Yöntemleri

Retina dekolmanı tedavi yöntemleri, hastada görülen sorunun ciddiyetine göre değişmektedir. Birden fazla tedavi yöntemi bulunur.

Lazer Tedavisi: Hastalığın küçük bir alanı tuttuğu durumlarda tedavi lazer ile gerçekleştirilebilir.

Gaz Enjeksiyonu: Göze, özel bir gaz veya hava kabarcığı enjekte edilerek retina tabakasına baskı yapması sağlanır. Bu sayede tabakalar birbirine tekrar yapışır.

Skleral Bant Uygulaması: Gözün beyaz tabakası olan sklera üzerine silikon bir bant yerleştirilmesidir. Bu bant ile göz içine basınç uygulanır ve retinanın yerine yapışması beklenir.

Vitrektomi: Gözün içerisindeki jelimsi maddeyi (vitreus) tamamen temizlemek için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde en çok uygulanan tedavi yöntemidir.

Retina dekolmanı kimlerde görülür?

Retina dekolmanı; yüksek dereceli miyop hastalarda, orta yaş üzeri kişilerde, gözüne darbe alanlarda, göz cerrahisi geçirenlerde, ailesinde bu hastalıkları yaşamış kişilerde görülebilir.

Retina dekolmanı ne zaman iyileşir?

Retina dekolmanı ameliyatı sonrasında iyileşme süresi genel olarak 1-2 ay sürebilir.

Retina dekolmanı ağrı yapar mı?

Retina dekolmanı ağrı yapan bir hastalık değildir. Görme ile ilgili sorunlar ortaya çıkar.

Retina dekolmanı nasıl anlaşılır?

Retina dekolmanı, ışık çakması, gözde uçuşanlar, gözde yarım veya tam görme kaybı şeklinde görme bozuklukları yapabilir.

Retina dekolmanı nasıl önlenir?

Retina dekolmanını önlemek için aslında yapabilecek özel bir şey yoktur. Özellikle yüksek miyop hastaların göze darbe almaması, rutin göz muayenelerini ihmal etmemeleri çok önemlidir.

retina-yirtigi

Retina Yırtığı

Retina yırtığı, gözün en iç katmanı olan retinanın yırtılması durumudur. Gözün içeris…

Devamını Oku